Algemene informatie over Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 22 miljoen vierkante kilometer. Het beslaat hiermee een zesde deel van de gehele aardoppervlakte. De afstand van west naar oost is meer dan 10.000 kilometer en de afstand van noord naar zuid bedraagt 5.000 kilometer. Ter vergelijking: het is tweemaal zo groot als Brazilië en meer dan 400 maal zo groot als Nederland. Het ligt op twee continenten: Europa (het gedeelte ten westen van Moskou) en Azië (het gedeelte ten oosten van Moskou). Rusland grenst onder andere aan Finland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Turkije, Iran, Afghanistan, China en Mongolië. Daarnaast wordt Rusland omsloten door een aantal zeeën, zoals de Barentszzee, de Zwarte Zee en de Noordelijke IJszee.

Er zijn in totaal 11 tijdzones; als in het oosten de zon opgaat, wordt het in het westen al weer donker. Er wonen in het GOS ongeveer 280 miljoen mensen.

De bevolking van het GOS bestaat uit ongeveer 200 etnische groepen. Ongeveer driekwart van de bevolking bestaat uit Russen, Oekraïners, Witrussen en Polen (Slavisch groepen genoemd). De belangrijkste minderheden zijn de Tukse, Kaukasische, Fins-Oegrische, Baltische en Mongoolse volkeren. In Siberië leven ongeveer 30 inheemse bevolkingsgroepen. Sommige groepen onderhouden hun eigen taal en cultuur.

In de afgelopen tien jaar is de ontwikkeling in het voormalige USSR mede door de Perestroika (herstructerering) en glasnost (openheid) erg snel gegaan. Voormalige Oostbloklanden werden zelfstandiger, de muur werd gesloopt en het ijzeren gordijn geopend. Het land wordt steeds makkelijker te bereizen voor de toeristen en de voorzieningen worden steeds beter.

Rusland is een democratische federatie (een verbond van samenwerkende staten) en maakt deel uit van het GOS, het Gemenebest van (op dit moment 15) Onafhankelijke staten.

Taal

Moskou is een goede plaats om een eerste indruk krijgen van de veelzijdigheid van het land. Je treft hier mensen uit alle delen van het GOS en door de belangrijke rol die Moskou heeft, is het ook een internationale toeristische attractie. In het GOS worden ongeveer 150 talen gesproken en nog enige dialecten. Bijna alle 287 miljoen inwoners spreken Russisch, waardoor de multinationale bevolking goed met elkaar kan communiceren. Je verstaanbaar maken in Moskou is over het algemeen geen probleem. Er is er altijd wel iemand te vinden die Duits, Frans of Engels spreekt. Het percentage Russen buiten de grote steden dat een vreemde taal spreekt, is gering.
Het Russisch is een Cyrillisch schrift en het alfabet bestaat uit 33 tekens. Wanneer je een bezoek brengt aan Rusland is het handig om de tekens van het Russische alfabet te leren, zodat je bijvoorbeeld namen van straten en metrohaltes kan lezen.

Klik  hier voor meer taal.

De republieken verenigd in het GOS

Republiek   Hoofdstad  Aantal inwoners   Oppervlakte in km

Rusland      Moskou   148 miljoen  17.100.000
Oekraine     Kiev      51 ,7 miljoen  603.700
Oezbekistan   Tasjkent   19,9 miljoen  447.000
Kazakstan     Alinm Ata  16,5 miljoen  2.700.000
Wit Rusland    Minsk      10,2 miljoen  207.600
Azerbeidzjan   Baku      7 miljoen  86.600
Georgië       Tbilisi       5,4 miljoen  69.700
Tadzjikistan    Dushanbe   5,1 miljoen  143.100
Kirghiszstan    Runze   4,3 miljoen  198.500
Turkmenie     Ashkhabad   3,5 miljoen  488.100
Armenië       Jerevan    3,3 miljoen  29.800

Klimaat

Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, variërend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat.
In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april. De temperatuur kan dan dalen tot dertig graden onder het vriespunt, met een extreme kou in Oost-Siberië (temperaturen van -70 graden in Werchejansk).
Het Europese gedeelte van Rusland kent een continentaal klimaat. De zomermaanden zijn juni, juli en augustus. Dan komen maximumtemperaturen van 35 graden voor. De meeste regen valt in juni en juli (korte hevige buien).
Bij de gedachte aan Moskou denkt iedereen vaak aan extreme kou en sneeuw. Toch schijnt de zon er in de maanden mei, juni en juli vaker en langer dan in de meeste Noord-Europese steden. In Moskou (landklimaat) wordt het in de zomer gemiddeld 22 graden. In de winters (van november tot april) wordt het gemiddeld -5 graden met een gemiddelde van slecht één uur zon. Juli en augustus zijn de natte maanden met ongeveer de helft van de Nederlandse neerslag. In de wintermaanden ligt de gemiddelde nacht temperatuur ver onder het vriespunt (tot -20 graden) . De kou is echter erg droog

Flora en Fauna

Het landklimaat van het GOS kan verdeeld worden in verschillende zones:Toendra’s: Op een toendra groeien bijna geen bomen. De begroeiing bestaat slechts uit korstmossen. Op een toendra is een rijk dierenleven. Er leven beren, woelmuizen, lemmings, sneeuwhazen, poolvossen en rendieren. De grond onder de oppervlakte is meestal bevroren zodat de dieren er geen winterslaap kunnen houden. ’s Zomers maken de grote hoeveelheid muggen het leven voor de mensen bijna onmogelijk. De grote zwermen muggen trekken wel erg veel vogels aan zoals de wulpen, snippen, grutto’s, plevieren etc.

Taiga : Het toendra-achtig terrein dat begroeid wordt door struiken en lage bomen gaat langzaam over in een landschap met voornamelijk naaldbossen. Dit gebied wordt een Taiga genoemd en is rijk aan elanden, herten, reeën, wolven, vossen en eekhoorns. Ook voor vogels is de Taiga een prettig leefgebied.

Loofbossen en steppe: De Taiga loopt geleidelijk over in een loofbos van eiken, beuken, iepen en essen. De bossen van het GOS bedekken de helft van het landoppervlak en vormen een derde van de wereldvoorraad.

In het oosten van het GOS gaat de steppe over in het woestijngebied van de Gobiwoestijn. De zandsteppe worden bevolkt door allerlei knaagdieren.

Rusland telt ongeveer 140 beschermde natuurreservaten. Enkele diersoorten, zoals de Europese bizon leven dankzij deze natuurbescherming nog in het wild. In deze reservaten wordt ook wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Ondanks deze natuurbescherming wordt, door vervuiling en bontjagers, een aantal diersoorten bedreigd in hun bestaan.

Visa

Bezoekers uit bijna alle landen ter wereld hebben een visum nodig om het GOS te bezoeken. Bij een georganiseerde reis zal in de meeste gevallen de touroperator het visum verzorgen. Voor het aanvragen van een visum moet je over een paspoort beschikken dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij de aanvraag moet je twee identieke pasfoto’s en een bewijs dat je een accommodatie hebt geboekt bijvoegen. Ook heb je een zakelijke- of persoonlijke uitnodiging nodig. Hiervoor kan je een brief gebruiken van de reisorganisatie. Vraag het visum op zijn vroegst 3 maanden voor vertrek aan. Het duurt in de regel 10 dagen voordat het visum wordt afgegeven.

Het visum bestaat uit een in het paspoort geplakte sticker en een los inlegvel met een in- en uitreisvisum. Het inlegvel moet je bij de uitreis aan de douane overhandigen. Verlies dit inlegvel niet! Het is een belangrijk document dat bij verlies behoorlijk wat problemen kan veroorzaken en je zeer duur zal komen te staan. Buitenlanders zijn verplicht om het paspoort en het visum altijd bij zich te dragen.

Bij het binnenkomen van het GOS moet je een Customs declaration invullen waarop je exact moet aangeven welke goederen en contanten je bij je hebt. Bij het verlaten van het GOS kan gecontroleerd worden of je de goederen nog in bezit hebt.

In- en uitvoer van en naar het GOS

Bij inreis in het GOS moet je aan de grens het aantal stuks bagage opgeven (inclusief handbagage), kostbare of oude artikelen vermelden en al het geld en cheques per valutasoort apart noteren. Hiervoor worden de zogenaamde declaratieformulieren gebruikt, die in het Duits of Engels ingevuld moeten worden (alleen door personen boven de 16 jaar). Soms zijn deze formulieren in het vliegtuig voorhanden, meestal echter pas op het vliegveld, vóór het passeren van de douane. Na invulling van het declaratieformulier wordt het formulier gestempeld en krijgt je een deel terug. Verlies dit declaratieformulier niet, want je loopt dan de kans dat je de op het formulier genoteerde waardevolle zaken niet meer het land mee uit mag nemen. Bij het verlaten van het land vul je een identiek formulier in waarop je hetzelfde invult.

Invoerbeperkingen

Het GOS kent een vrije invoer van:

 • Persoonlijke reisbagage, die je nodig hebt voor het verblijf in Het GOS. Een TV, radio, cassetterecorder of computer mogen alleen worden ingevoerd als ze van het draagbare type zijn;
 • Westerse valuta (onbeperkt), mits genoteerd op het declaratieformulier;
 • Juwelen en andere waardevolle voorwerpen, mits genoteerd op het declaratieformulier;
 • één draagbare videorecorder en videocamera met vijf films;
 • Souvenirs in een redelijke hoeveelheid;
 • Een redelijke hoeveelheid levensmiddelen mag worden ingevoerd, mits bestemd voor eigen gebruik;
 • 250 sigaretten of 200 gram in andere tabakswaren (sigaretten zijn in Rusland goedkoper dan bij ons);
 • 2 liter wijn en 1 liter sterke drank invoeren (alleen personen boven de 16 jaar).

Het is verboden het volgende in te voeren:

 • Goederen die niet voor eigen gebruik bestemd zijn;
 • Russische roebels;
 • Verdovende middelen;
 • Groente en fruit;
 • Huisdieren;
 • Pornografie;
 • Tegen het GOS gerichte literatuur, film- en geluidsmateriaal.

Uitvoerbeperkingen

Je mag vrij uitvoeren:

 • Persoonlijke goederen, die je ook bij invoer bij je had;
 • Goedkope souvenirs en kleine cadeaus;
 • Levensmiddelen in een redelijke hoeveelheid voor persoonlijk gebruik.
 • Het is verboden het volgende uit te voeren:Kunst (bijvoorbeeld iconen) en antiek;
 • Roebels. Het bedrag dat je aan valuta uitvoert moet gelijk zijn aan of kleiner zijn dan het bedrag dat je invoerde.

Geld

De Russische munteenheid is de roebel (1 roebel= 100 kopeken). In omloop zijn munten van 1, 5, 10, en 50 kopeken en munten van 1, 2 en 5 roebel. Er zijn bankbiljetten van 10, 50, 100 en 500 roebel. Op de bankbiljetten zijn steden afgebeeld.

De roebel is in de afgelopen jaren enorm gedevalueerd. Tussen 1992 en 1998 zijn diverse grotere bankbiljetten ingevoerd. In juni 1992 werd het 1.000 roebelbiljet ingevoerd, in juli 1992 het 5.000 roebelbiljet en aan het einde van dat jaar het 10.000 roebelbiljet. In maart 1997 werd het 500.000 roebelbiljet ingevoerd. Op 1 januari 1998 zijn van alle geldbedragen 3 nullen geschrapt, zodat het 500 roebelbiljet vanaf dat moment het grootste bankbiljet was. Op dit moment is de Russische bank echter druk bezig met het invoeren van een 1.000 roebelbiljet als grootste coupure. Met de oude biljetten kan sinds 1999 niet meer betaald worden.

De koers is op dit moment, voor Russische begrippen, redelijk stabiel. Eén gulden is ongeveer 12 roebel en 100 roebel is ongeveer 8 gulden.

Buiten Rusland zijn roebels niet te verkrijgen. Op veel plaatsen in de stad kan je buitenlands geld wisselen voor de nationale munteenheid tegen wissellende koersen en provisies. Ook in de meeste hotels zijn er wisselbalies. Je kan gewoon contante guldens, dollars of Duitse Marken wisselen. Bij het wisselen van Travellercheques en/of opname van geld met je creditcard wordt een commissie van 2 tot 8 % berekend. Bij het wisselen ontvang je een bewijs. Bewaar deze bewijzen goed. Soms wordt om uw paspoort gevraagd. Het kan gebeuren dat uw geld op echtheid gecontroleerd wordt in verband met de roulatie van vals geld. Wissel niet al je geld in een keer in verband met de (dagelijkse) devaluatie van de roebel!

In Moskou kan je steeds meer met een creditcard betalen. Tegenwoordig kan er zelfs op enkele plaatsen in het centrum gepind worden. Aangezien de banken gunstige wisselkoersen hanteren is het niet aan te raden om op straat.

Eten en drinken

Een Russisch maaltijd is naar onze begrippen van een slechte tot een matige kwaliteit. Een Russische maaltijd bestaat meestal uit soep, salades, brood met salami, gerookte vis, paté en zoetigheden zoals taart. De warme maaltijden bestaan meestal uit vleesgerechten met vette sausen. Russen eten bij iedere maaltijd brood, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Russen lunchen (obeyd) van elf tot drie en dineren (ossen) van zes tot tien. Beide maaltijden zijn over het algemeen warm en de lunch is meestal iets zwaarder dan het diner.

Het uit eten gaan in een restaurant is voor een Rus een betrekkelijk nieuw verschijnsel. Tot voor kort was het aanbod van goede restaurant erg beperkt. Tegenwoordig kan men echter in Moskou ook Europees, Kaukasisch, Indiaas of Chinees eten. Er zijn zelfs fastfood restaurant geopend. De kaart in een restaurant bestaat meestal uit drie gangen. Beroemde voorgerechten zijn kaviaar, salades (met Russische eieren) en ‘warme hapjes’. Borsch is een bekende soort soep: het is stevige bieten- en koolsoep met stukken vlees en zure room. Als hoofdgerecht kunt u meestal kiezen uit vis (steur en snoekbaars bijvoorbeeld) en vlees (spiesen, boeuf stroganov en diverse speciaal gekruide kipgerechten). De toetjeskaart in Rusland is uitgebreid: de Russen zijn enorme zoetekauwen. De kaart bevat meestal vele soorten ijs(coupes), gebakjes en de zogenaamde blini (pannenkoekjes met allerlei soorten beleg; van zalm en kaviaar tot suiker, jam en kwark).

Prijzen verschillen enorm, van de goedkoopste lokale cafetaria (stolovaja) waar een simpele Russische maaltijd ongeveer $5 kost, tot exclusieve restaurants waar een diner meer dan $75 kost. De meeste internationale restaurants vallen in de gematigde tot de duurdere prijsklasse; het valt niet mee om goedkoop te eten in Moskou zonder steeds te vervallen in een menu van brood, kaas en salami (kolbasa). In de meeste restaurant wordt alleen contant geld geaccepteerd. Deze situatie verandert langzaam, maar het is nog steeds iets om rekening mee te houden voor je ergens gaat eten.

Rusland is erg beroemd om zijn kaviaar. De zwarte kaviaar (Ikra) is kuit van de steur die zwemt in de Kaspische zee. De Beluga kaviaar is het zeldzaamst en heeft een bijzondere, notige smaak. Rode kaviaar (keta) is zalmkuit. Aangezien er steeds minder steur wordt gevangen, wordt kaviaar van goede kwaliteit vaak vermengd met kaviaar van mindere kwaliteit.

Rusland is ook bekend om zijn Vodka. Vodka is in Rusland de meest gedronken (alcoholische) drank en wordt vaak zelf gestookt waarbij het alcohopercentage erg hoog is (meer dan 80%). Er zijn veel soorten Vodka verkrijgbaar zoals de heldere Vodka en die met citroensmaak, Spaanse pepers, gember, kruidnagel of jeneverbes. In Rusland wordt ook erg veel thee gedronken. De thee wordt geserveerd met een schijfje citroen en vaak gezoet met jam (Varenje) . Het kokende water komt traditie getrouw uit een Samovar (heet waterketel). Russische koffie is een stuk slapper dan Nederlandse koffie. Russische espresso komt het meest in de buurt van Nederlandse koffie en ook Turkse koffie is een goed alternatief.

Het is sterk af te raden om water uit de kraan te drinken. Water kan soms een bruine kleur hebben. Dit komt door het aanwezige ijzer. Het drinken van kraanwater kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Klik  hier voor meer eten en drinken.